Menus in

À la carte – Espoo


Onnellinen hän joka makuhermojaan hellii, onnellinen hän joka toista kestii. Haraldissa nämä onnelliset kohtaa, pidot ainutkertaisiin elämyksiin johtaa.

Purjehtikaa herkkujen pariin!

L (laktoositon)
VL (vähälaktoosinen)
G (gluteeniton)
M (maidoton)
VE (vegaani)

Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin

ALKUHYVÄT

VEHREIDEN SAARTEN SALAATTIA, VE, M

6,30 €

Omena-viikunavinaigrettessä pyöräytettyä salaattia, tomaattia, hölskykurkkuja, linssejä ja murustettua speltti-siemennäkkileipää.

Tulosta menu

MÄKELÄN TILAN JUUSTOSALAATTIA

7,30 €

Omena-viikunavinaigrettessä pyöräytettyä salaattia, tomaattia, hölskykurkkuja, linssejä ja murustettua speltti-siemennäkkileipää sekä oliivikastilla marinoitua Mäkelän tilan juustoa

Tulosta menu

SIENIKEITTOA SIGTUNASTA, L

Alkuhyväksi / Päähyväksi
Kurpitsapyreellä aateloitua kermaista tatti-kantarellikeittoa sekä saaristolaisleipää ja rosmariinivaahtoa.

ALKUUN.......................... 8,90 €

PÄÄRUUAKSI................. 11,60 €

Tulosta menu

SAAMENMAAN SAVUPOROKEITTOA, L

Alkuhyväksi / Päähyväksi
Karpalo-punajuuripyreellä aateloitua samettisen pehmeää savuporokeittoa rieskan kera.

Alkuun...................................................................9,90 €

Pääruuaksi ...........................................................14,30 €

Tulosta menu

ASGÅRDIN ALKUKIVI

13,90 €

Liuskekiveltä tarjotaan: kuhan poskea, tervasilakkaa, kylmäsavustettua lohta ja villisikaa, viiriäisen koipea, oliivikastilla marinoitua Mäkelän tilan juustoa, hölskykurkkuja, linssi-tomaattisalaattia, kirkastettua metsäsienisalaattia sekä saaristolaisleipää riistamoussen kera.

Historian kirjojen mukaan: Aavoilla merillä viikingeillä oli omat suuntimis- ja matkanmittauskeinonsa. On luultavaa, että he selvisivät auringon ja pohjantähden asemaa seuraamalla sekä tarkkailemalla luontoa, aaltoja, tuulta, lintuja ja meren kaloja. Linnut ja valaat esiintyivät rannikkojen läheisyydessä sekä aallot muodostuivat eri tavalla merenpohjan kohotessa rannikkoa lähestyttäessä. Kokenut purjehtija osasi myös tarkkailla taivaanrannassa näkyvää jääkenttien heijastusta.

Harald 20 vuotta: Saga Säihkysilmä Saga on ukkosenjumala Thorin tytär. Itse tuo viikinkiprinsessa väittää lisänimensä juontavan hänen kauniista silmistään. Kylän naisten mielestä hänen nimensä viittaa hänen suosioonsa kylän miesten keskuudessa. Thor puolestaan kertoo tarinaa Sagasta lapsena, jolloin suuttuessaan hän sai taivaan kannen säihkymään salamoista isänsä tapaan.

Tulosta menu

SVEANMAAN KALALEIPÄ, L

11,90 €

Saaristolaisleivän päällä rapumoussea ja kylmäsavulohta. Vierellään kurpitsapyreetä, omena-viikunavinaigrettessä pyöräytettyä salaattia, tomaattia, hölskykurkkuja, linssejä sekä speltti-siemennäkkileipää.

Tulosta menu

HAAKON HYVÄN ALKAJAISKILPI, L

16,60 €/henkilö

(valmistetaan vähintään kahdelle) Haakonin kilvelle kerättynä kuhan poskea, tervasilakkaa, kylmäsavustettua lohta ja villisikaa, viiriäisen koipea, härkäsalamia, rapumoussea, riistamoussea, tervapuolukkaa, omena-viikunavinaigrettessä pyöräytettyä salaattia, tomaattia, hölskykurkkuja, linssejä, kirkastettua sienisalaattia sekä saaristolaisleipää ja rieskaa.

Historien kirjojen mukaan: Haakon Hyvä (myös Haakon Adalsteninkasvatti, muinaisnorjaksi Hákon Aðalsteinsfóstri, n. 920– 961) oli Norjan kuninkaana 934–961 tai mahdollisesti noin 946–961. Hän oli Norjan ensimmäisen kuninkaan Harald Kaunotukan nuorin poika. Haakon oli nuorena Englannin kuningas Athelstanin (Ethelstan) kasvattipoikana. Athelstan tutustutti Haakonin kristinuskoon. Saatuaan tiedon isänsä kuolemasta Haakon varusti sotajoukon ja lähti Norjaan vastustaakseen velipuoltaan Eerik Verikirvestä. Haakon sai taakseen Norjan ylhäisön lupaamalla luopua kuninkaan verotusoikeudesta maaomaisuuteen. Eerik joutui pakenemaan ja asettumaan Britteinsaarille. Eerikin pojat yrittivät vielä saada kruunua tanskalaisten avustuksella, mutta Haakon voitti heidät toistuvasti. Haakon pani alulle useita hallinnollisia uudistuksia. Hän ei kuitenkaan onnistunut käännyttämään norjalaisia kristinuskoon. Haakon kuoli tanskalaisia vastaan käydyssä Fitjarin meritaistelussa 961.

Harald 20 vuotta: Thorvald Tuulentuoma
Kerrotaan, että tuuli toi pienen pojan viikinkiveneen maston mukana suomenniemelle. Tarinan mukaan vene joutui myrskyssä Thorin vasaroiden moukaroimaksi ja haaksirikkoutui suomenlahdella. Uskomusten mukaan olin ainut joka selvisi turmasta. Muonamies Hans Hajamieli löysi minut ja nimesi Thorvald Tuulentuomaksi.

Tulosta menu

Päähyviä

HELGAN KASVIMAALTA

ILMATTAREN NYHTÖPAPURIESKA, VE, M

22,80 €

Kvinoarieskan täytteenä nyhtöpapua, myskikurpitsaa ja kurpitsapyreetä sekä viikinkien yrttikastia. Vierellään fenkoli-kaalipaistosta, linssi-tomaattisalaattia sekä tervattuja puolukoita.

Tulosta menu

RYYTIMAANVARTIJAN KASVISMIEKKA, VL

24,20 €

Miekkaan pujotetaan kaura-kasvispihvejä, kesäkurpitsaa ja paprikaa sekä vuohenjuustoa basilika-parmesaanipeston kera. Vierellään savupaprikakastia, Viikinkien kilpiperunaa, paahdettuja juureksia sekä omena- sinapinsiemenhilloketta.

Tulosta menu

VENEEN VIERESTÄ

MIDGÅRDIN MERILOHTA, L, G

26,90 €

Rapumoussella koristettua merilohta, porkkana-tähtianiskastia, artisokka-perunavoita sekä paahdettuja balsamico-punajuuria.

Tulosta menu

AHDIN KALANSAALIS, L, G

27,90 €

Kauden kalaa ja paistettua kylmäsavulohta, tatti-kantarellikastia, perunakakkua, fenkoli-kaalipaistosta sekä karpalo-punajuuripyreetä.

Historian kirjojen mukaan: Viikingit söivät kaksi varsinaista ateriaa: aamupäivällä muutama tunti töiden aloittamisen jälkeen syötiin aamupuuro ja illalla, kun päivän työt oli saatu päätökseen, syötiin iltaruoka. Juomana oli vettä, piimää tai kaljaa. Vuodenaikojen vaihtumista juhlistettiin uhrijuhlissa, joissa juotiin olutta. Jos kyse oli erityisen merkittävästä tapahtumasta, juhlissa saatettiin tarjota simaa, joka oli valmistettu hunajasta, maltaista ja vedestä ja maustettu humalalla. Kaikkein rikkaimmilla oli myös frankkien maasta tuotuja viinejä. Pitkäntalon tuvan seiniä kiersivät penkit, joilla päivisin istuttiin ja öisin nukuttiin. Ruokailujen ajaksi penkkien eteen nostettiin pöytälevyt, jotka katettiin liinalla.

Harald 20 vuotta: Gunhild Koskenkuohu Gunhild on suolakauppiaan tytär ja näin ollen pitää tölliänsä otollisella paikalla hyvän kulkureitin läheisyydessä. Gunhild taitaa oluen valmistuksen ja yrttien kasvatuksen. Luonnoltaan Gunhild on yleensä iloinen ja leppoinen puuhastelija jolla tuntuu olevan aina monta rautaa tulessa. Eihän se kosken juoksukaan taida helpolla pysähtyä. Kerran nähtiin Gunhildinkin kuohahtavan, kun Thorin ukkosen nostattama tulvavesi vei Gunhildin paremman olutastian mennessään... Niinpä Gunhild joutui uuden oluterän valmistamaan, mutta sen hyväksi timjamilla maustoi ja saatiin Haraldin pitoihin sammiollinen olutta pöytään.

Tulosta menu

OMILTA LAITUMILTA

MIELIKIN MAALAISSALAATTI

17,90 €

Ahvenanmaan lammasbratwurstia, ilmakuivattua Iberiankinkkulastua, paistettu kananmuna, oliivikastilla marinoitua Mäkelän tilan juustoa, slaavilaisia suolakurkkuja, omena-viikunavinaigrettessä pyöräytettyä salaattia, tomaattia, hölskykurkkuja, linssejä, ja murustettua speltti-siemennäkkileipää.

Tulosta menu

KANAA LINDISFARNESTA, Vl, G

19,20 €

Meheväksi pariloitua broileria, vuohenjuustoa ja basilika-parmesaanipestoa, Viisauden Viini -kastia, viikinkien kilpiperunaa sekä paahdettuja juureksia ja raparperihilloketta.

Tulosta menu

NORNIEN ANKKAA JA PELTOPYYTÄ, L, G

26,90 €

Savustettua ankkaa ja pariloitua peltopyynrintaa, omena-calvadoskastia, rosmariinivaahdolla koristettua perunakakkua, fenkoli-kaalipaistosta sekä raparperihilloketta.

Tulosta menu

BALDURIN PORSASTA, G

Pariloitua, viikinkien yrttitahnalla siveltyä possun etuselkää ja tiristettyä possunkylkeä, terva-pippurikastia, Västerbottenin juustoperunaa, paahdettuja juureksia, karamellisoitua sipulia sekä omena-sinapinsiemenhilloketta.

Normaali 200 g .......................................................................................................18,90 €

Iso 400 g.................................................................................................................24,90 €

Tulosta menu

NAHKAPÖKSYN MAKKARAPANNU

19,20 €

Ahvenanamaan lammasbratwurstia, riistamakkaraa, Västerbottenin juustoperunaa, balsamico-punajuuria, karamellisoitua sipulia, slaavilaisia suolakurkkuja sekä katajaista mallassinappia.

Tulosta menu

RAUTAKYLJEN PANNU, L, G

24,60 €

Pariloitua, viikinkien yrttitahnalla siveltyä possun etuselkää, ylikypsää häränlapaa ja riistamakkaraa, laakerinlehtikastia, valkosipuliperunaa, paahdettuja juureksia sekä raparperihilloketta.

Historian kirjojen mukaan: Kukaan ei tarkalleen tiedä, mitä tapahtui tuona kuuluisana päivänä, jona Västerbottensostin resepti syntyi. Tarina kertoo, että maitorengin kosiskelu sai Ulrika Eleonoran unohtamaan juustokattilan täysin. Ensin juustoa pidettiin epäonnistuneena, mutta kun sitä myöhemmin maistettiin, sen ainutlaatuinen maku paljastui. Riippumatta tapaamisen todenperäisyydestä taitava meijerikkö Ulrika Eleonora otti juustosta vaarin ja lahjoitti sen jälkipolville tunnetussa ja tarkoin varjellussa reseptissään.

Harald 20 vuotta: Stine Jousenampuja Kun synnyin, olivat olot siihen aikaan kurjat. Isäni, Hurja Vikke, ampui jousipyssyllään elannoksi variksia. Kerran ampuessaan nuoli ei osunutkaan lentävään varikseen, vaan palasi takaisin, suoraan taivaalle tähyävän isäni silmään. Se oli kovin huono juttu. Onneksi isäni näkö ei mennyt, vaan hän alkoi nähdä kaiken kahtena. Kaksi varista yhdellä ampumalla, ajatteli hän. Harmi vaan, että tähtäsi aina sitä väärää varista, eikä tullut ruokaa taivaalta. Jo taaperoikäisenä isäni opetti minut tähtäämään lentävää riistaa, ja kolmen vanhana ammuin jo ne ”kaksi varista yhdellä iskulla”. Olin niin taitava, että minua alettiin viikinkipiireissä kutsua Stine Jousenampujaksi. Taitoni olen säilyttänyt ja toimin täällä erikoistuneena luomuvarisruokien hankkijana.

Tulosta menu

LEIRINUOTION LOIMUSTA

HALVDAN MUSTAN HÄRÄNPIHVIÄ. L, G

Viipaloitua Black Angus - härän petit tenderiä, savupaprikakastia, viikinkien kilpiperunaa, paahdettuja juureksia, mustikka-sipulihilloketta sekä rosmariinivaahtoa.

Normaali 150 g .......................................................................................................24,90 €

Iso 300 g.................................................................................................................33,90 €

Tulosta menu

PIPPURIPIHVIÄ FRANKKIEN HOVISTA, VL

Härän sisäfileetä parmesan-leipäkuorrutteella kruunattuna, Iberiankinkkulastua terva- pippurikastia, perunakakkua ja paahdettuja juureksia.

Normaali 150 g .......................................................................................................30,90 €

Iso 300 g.................................................................................................................49,90 €

Tulosta menu

AIFURIN LAMMASSÄRÄÄ, L

24,80 €

Haraldin ikiaikojen klassikko: pitkään ja hartaasti haudutettua karitsanniskaa vierellään artisokka-perunavoita, paahdettuja juureksia, tervattuja puolukoita, saaristolaisleipää sekä rosmariinivaahtoa.

Tulosta menu

VALHALLAN VASIKAN MAKSAA, L, G

22,90 €

Paistettua vasikanmaksaa ilmakuivatulla Iberiankinkkulastulla koristettuna, laakerinlehtikastia, artisokka-perunavoita, paahdettuja juureksia, karamellisoitua sipulia, slaavilaisia suolakurkkuja sekä tervattuja puolukoita.

Tulosta menu

POHJOLAN EMÄNNÄN POROA, G

35,90 €

Mureaa poron sisäfileetä, puolukka-voikastia, rosmariinivaahdolla koristettua perunakakkua, balsamico-punajuuria, kirkastettua metsäsienisalaattia, Maakerkelän leipäjuustoa sekä marinoituja lakkoja.

Historian kirjojen mukaan: Karja merkitsi viikingeille rikkautta, koska se tuotti maitoa ja lihaa. Maitoa ei juurikaan juotu, vaan siitä tehtiin voita ja juustoa, jotka säilyivät vahvasti suolattuina kauan aikaa. Tuoretta lihaa syötiin myöhäissyksyllä ja juhlapäivinä. Liha saatiin säilöttyä pidemmäksi ajaksi suolaamalla, kuivattamalla, hapattamalla tai palvaamalla.

Harald 20 vuotta: Helga Hirvenhuutaja Pienenä viikinki tyttönä oli Helga ollut metsässä poimimassa marjoja suureen koriinsa eikä liiemmin ollut ympärilleen katsellut vaan keskittyi omaan tekemiseensä. Korissa oli mahtavasti jo mustikoita ja ajatteli Helga pian kotiin suunnata ja klaanilleen valmistaa makoisan mustikkapiiraan. Vaan miten niin pieni tyttö ei nähnyt niin suurta eläintä ennen kuin suoraan sen eteen astui. Suuri hirvi oli makuuksillaan ja syvässä unessa. Ei ollut hirvi kuullut Helgaa, liekö niin äänettömänä liikkunut. Helga säikähti suurta eläintä ja alkoi huutaa paikallaan, mistä hirvi sitten säikähti. Hirvi juoksi jo ennen kuin kaikki jalat kantoivat ja juoksi päin suurta jykevää mäntyä. Ei hirven matka siitä jatkunut sen koommin, kun niska katkesi ja hirvi putosi siihen. Oli Helgalla kerrottavaa, kun kotia pääsi, jotta jos miehet voisivat hakea hirven pois suuren männyn juurelta. Siitä lähtien on Helgaa kutsuttu hirvenhuutajaksi.

Tulosta menu

MIMIR-JÄTTILÄISEN RIISTAMIEKKA, G (Valmistetaan yhdelle)

39,90 €

Valmistetaan kahdelle tai useammalle ...................................................................38,90 € / hlö

Miekkaan pujotetaan paistettua poron sisäfileetä, villisiankaretta, peltopyynrintaa, riistamakkaraa, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Miekan vierellä tarjotaan tatti-kantarellikastia sekä puolukka-voikastia, viikinkien kilpiperunaa, Västerbottenin juustoperunaa, paahdettuja juureksia, riistamoussea, kirkastettua metsäsienisalaattia ja tervattuja puolukoita.

Tulosta menu

BJÖRN KÄYRÄKÄDEN KILPI, G

29,90 €/hlö

(valmistetaan vähintään kahdelle) Viikinkien yrttitahnalla siveltyä ylikypsää häränlapaa, pariloitua broilerin rintaa, riistamakkaraa, savupaprika- ja laakerinlehtikastia, viikinkien kilpiperunaa, Västerbottenin juustoperunaa, paahdettuja juureksia sekä omena- sinapinsiemenhilloketta.

Tulosta menu

MAUNU PALJASJALAN KILPI, G

34,80 €/hlö

(valmistetaan vähintään kahdelle) Villisiankaretta, savustettua ankkaa ja viipaloitua Black Angus -härän petit tenderiä, terva-pippuri- ja omena-calvadoskastia, viikinkien kilpiperunaa, Västerbottenin juustoperunaa, paahdettuja juureksia sekä mustikka- sipulihilloketta.

Historian kirjojen mukaan: Maunu III Paljasjalka, Magnus III Olavsson Berrføtt, oli Norjan kuningas 1073–1103. Hän oli aluksi serkkunsa Haakon Maununpojan kanssahallitsija, mutta Haakonin kuoltua 1094 hänestä tuli yksin koko Norjan kuningas. Maunu oli Olav Kyrren avioton poika. Maunun lisänimen oletetaan saaneen alkunsa hänen tavastaan pukeutua sääret paljaaksi jättävään irlantilaistyyppiseen kilttiin. Vuonna 1095 Maunu Paljasjalasta tuli myös Mansaaren kuningas. Lisäksi Maunu liitti vuonna 1098 Orkneysaaret, Hebridit ja Shetlandinsaaret Norjaan. Maunu Paljasjalka kaatui vuonna 1103 ollessaan sotaretkellä Irlannissa. Maunun sotaretkellä oli kauaskantoiset seuraukset, sillä tulevina vuosina Norjaan ilmestyivät sekä Harald Gille että Sigurd Slembe, jotka kumpikin väittivät olevansa Maunun aviottomia poikia ja oikeutettuja Norjan kruunuun.

Harald 20 vuotta: Åsa Oikukas Åsa on osaava viikinkipäällikön vaimo, joka asustelee meren lähellä Fensalierissa. Hän on rauhaa rakastava ”taivaanrannan maalari”, joka häiriintyy, jos kylässä aletaan kinastelemaan ja tämä voi laukaista oikukkuuden esiin. Normaalisti Åsa kyllä pystyy hallitsemaan itsensä ja oikukkuutensa. Åsa vetäytyy usein omaan koloonsa maan alle, ajatuksissaan omat kyläläiset ja kyläläisten vieraat Kylän avainnippua hän kantaa vyötäisillään, puolison ollessa retkillään. Åsa omaa selvännäön kyvyn, tuntee nykyiset ja tulevat tapahtumat ja tämän vuoksi muidenkin kylien päälliköt häneltä usein neuvoja ja ennustuksia tulevista kyselevät ja hänen sanaansa uskovat.

Tulosta menu

JÄLKIHYVÄT

EERIK VOITTOISAN JÄLKIKILPI (valmistetaan vähintään kahdelle)

16,90 € / hlö

Eerikin kilvelle kerätään suklaakaakkua, rapeita räiskäleitä, karpalo- valkosuklaaterriiniä, Maakerkelän leipäjuustoa ja tyrnisiirappia, lakritsimoussea, marinoituja lakkoja, mansikkahilloa, terva- ja mustikkajäätelöä sekä vadelma- salmiakkisorbettia.

Tulosta menu

HARALDIN TERVAINEN

8,60 €

Haraldin kuuluisaa tervajäätelöä, terva-kinuskikastia, pähkinäistä keksimurua ja marinoituja lakkoja.

Tulosta menu

FRIGGAN SUKLAAKAAKKUA, G

9,60 €

Valkosuklaalla kuorrutettua suklaakaakkua, raparperimoussea, paahdettua valkosuklaata sekä kuusenkerkkä-vaniljakastia ja vadelmasiirappia.

Tulosta menu

IONAN IHANAMPI LAKRITSIMOUSSEA, VE, M, G

9,70 €

Lakritsimoussea, vadelma-salmiakkisorbettia, lakritsin makuista marenkia ja vadelmasiirappia.

Tulosta menu

RÄÄVELIN RÄISKÄLEET

8,90 €

Rapeaksi paistettuja räiskäleitä mustikkajäätelön ja mansikkahillon kera. Sekä kuusenkerkkä-vaniljakastia ja omenalastu.

Tulosta menu

VARJAGIEN KARPALO-VALKOSUKLAATERRIINIÄ

9,20 €

Karpalo-valkosuklaaterriiniä, marinoituja lakkoja, tyrnisiirappia sekä pähkinäistä keksimurua.

Historian kirjojen mukaan: Eerik sai lisänimensä voitettuaan veljenpoikansa Styrbjörn Vahvan Fyris-tasangolla n. vuonna 985. Styrbjörn oli Eerikin Olof-veljen poika, joka halusi osan Eerikin valtakunnasta itselleen. Adam Bremeniläisen mukaan Eerik oli aiemmin kääntynyt kristinuskoon, mutta palasi pakanaksi voittonsa jälkeen. Tarujen mukaan Eerik lupasi itsensä Odinille kymmeneksi vuodeksi, jos voittaa Styrbjörnin.

Harald 20 vuotta: Sven Säästöliekki Sven seisoskeli kylmissään oravanraato kädessään tuntien vilua ja nälkää. Tulta tarvittaisiin, ja silloin Sven muisti, että tulukset olivat hänellä mukana. Työnsi oikean käden taskuunsa ja otti tuluksen kouraansa. Sitten työnsi vasemman käden taskuun ja otti toisenkin tuluksen kouraansa. Suurta vilua ja nälkää tuntien Sven löi tulukset voimalla yhteen. Kimeän huudon kaikuessa läpi koko Hämeen hän muisti, että hänen housujen taskuissa oli molemmissa iso reikä. Tuskan kyynelien valuessa hän päätti, ettei turhaan enää tulta tekisi ja hänen nimensä olkoon jatkossa Sven Säästöliekki.

Tulosta menu

PYHÄN MAGNUKSEN PÄRE

13,50 €

Päreelle kerättynä suklaakaakkua, rapea räiskäle, karpalo-valkosuklaaterriiniä, mustikkajäätelöä ja mansikkahilloa, kuusenkerkkä-vaniljakastia ja poksahtelevaa sokeria.

Tulosta menu

BESTLAN JÄÄTELÖT

Bestlan jäätelöherkut, valitsepa näistä: Tervajäätelö, mustikkajäätelö, vaniljajäätelö, suklaajäätelö, mansikkajäätelö tai vadelma- salmiakkisorbetti Jäätelön seuraksi: Mansikkahillo, marinoidut lakat, vadelmasiirappi, tyrnisiirappi, terva- kinuskikastike, kuusenkerkkä-vaniljakastike, suklaakastike tai kinuskikastike

1 pallo......................................................................................................................4,20 €

2 palloa....................................................................................................................6,80 €

Tulosta menu

Historian kirjojen mukaan: Viikinkiajalla alku- ja jälkiruokina maistuvat kirsikat, pähkinät, omenat, päärynät, luumut, marjat sekä kastanjat. Säilymään ne saatiin keittämällä ne hilloksi sokerin kanssa. Pääruokana maistuivat erilaiset lihat kuten nauta, sika, lammas ja linnut, ja eläimestä käytettiin hyödyksi kaikki osat. Esimerkiksi makkaran muodossa lihasta ei jäänyt mitään poisheitettäväksi. Säilyvyyden takia lihaa ja kalaa syötiin usein raskaasti suolattuna, savustettuna tai kuivattuna. Yleisin kypsennystapa oli paahtaa liha tulen loimussa, mikä teki lihasta usein hyvin kuivaa.

Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.