Menus in

À la carte


Lycklig den som av bordets gåvor får njuta, lycklig även den som får åt andra bjuda.

På Harald möts dessa lyckliga på fest, där stämning helt unik är som gäst.

L (laktosfri)
LL (låglaktos)
G (glutenfri)
M (Mjölkfri)
VE (vegan)

Kliv in i smakernas by!

Ladda ner menyn som PDF

FÖRRÄTTER

KRYDDGÅRDENS GRÖNA SALLAD VE, M

6,30 €

Sallad i äppel-fikonvinäger, kvino-grönsaksbrunoise, marinerade grönsaker, rostade frön och spelt-rödbetsbröd.

ÖLBRYGGARENS OSTSALLAD

7,80 €

Sallad i äppel-fikonvinäger, kvino-grönsaksbrunoise, marinerade grönsaker, rostade frön och spelt-rödbetsbröd samt Jukolas ölost.

ATHOSBERGETS FÖRRÄTTSBRÖD VE, M

6,20 €

Hummus av morot och rödbeta samt ärtpuré och rostat bröd av spelt och rödbeta.

MOSKOGENS SOPPA PÅ SOPPAR OCH KANTARELL L

Förrätt / Huvudrätt Krämig soppa på soppar och kantarell samt bröd av spelt och rödbeta och kärnat smör.

FÖRRÄTT..............................................................................................................9,90 €

HUVUDRÄTT ......................................................................................................12,60 €

ISHAVETS KRÄFTSOPPA L

Förrätt / Huvudrätt Tomatig soppa på flodkräftor garnerad med dillolja, skärgårdslimpa och kärnat smör.

FÖRRÄTT..............................................................................................................10,90 €

HUVUDRÄTT ......................................................................................................15,60 €

ASGÅRDS FÖRRÄTTSSKÖLD L

13,90 €

På en skiffersten serveras ,laxpastrami, tjärströmming, havskräftstjärtar, renhjärta, blodpalt, älgkorv, lufttorkad griskassler, Jukolas ölost, inlagd fänkål och skärgårdslimpa med mousse av rökt hästkött.

Enligt historieböckerna: På de öppna haven hade vikingarna sina egna sätt att navigera och uppskatta resornas längd. Det är sannolikt att de klarade sig genom att iaktta solen och polstjärnan samt genom att studera naturen, vågorna, vinden och havets fiskar. Fåglar och valar förekom i närheten av kusten och vågorna formades på annat sätt då havsbottnet kom uppåt då de närmade sig kusten. En erfaren sjöman kunde också iaktta hur isen speglade sig vid horisonten.

Ava Vargfällaren Ava for från de östra skogarna mot Tavastland i hopp om en bättre framtid. Men på resan hoppade en varg fram och röt åt henne. Det tyckte inte Ava om utan fällde ner vargen till marken med sina bara händer och befallde den att bete sig. Vargen vågade inte sätta emot utan flydde sin väg. Då flickan kom till Tavastland marscherade hon rakt in i den krog hon tyckte såg roligast ut och meddelade att hon genast tänker börja jobba där. Krogägaren anställde flickan och på den vägen är Ava än idag. Ryktet om vargfällaren hann ifatt henne och inte hemskt många har efter att ha hört den historien vågat ställa till med bråk i krogen.

LOFOTENS LAXPASTRAMI L, G

12,90 €

Laxpastrami och marinerade flodkräftor, mousse av gäddrom, ärtpuré och inlagd fänkål med varm palsternackarösti.

HEIMDALIS FÖRRÄTTSSKÖLD L

15,90 €/pers

(tillreds för minst två personer ) På en sköld serveras laxpastrami, tjärsill, havskräftstjärtar, blodpalt, renhjärta, älgkorv, lufttorkad griskassler, Jukolas ölost, sylt av blåbär och lök, mousse av rökt hästkött samt gäddrom, skärgårdslimpa och bröd av spelt och rödbeta, frisk sallad i äppelfikonvinegrette, marinerade grönsaker, rostade frön och kvino-grönsaksbrunoise.

Enligt historieböckerna: I den skandinaviska mytologin var Heimdal Asgårds dvs gudarnas boningsplats, vakt. Han var en otröttbar vakt vars sinnen var så skarpa att han såg i mörker och hörde gräset växa. Han bodde där gudarnas hem och resten av världens förenades vid Bifrost regnbågsbron. Hans uppgift var att i regnarök varna de andra gudarna om jättarna genom att blåsa i Gjallahornet. Heimdal stred mot Loke och vann denne. Striden tas på nytt i ragnarök, då vaktguden dödar Loke och dör även själv.

Halthor Surkäft Den unge Halthor Surkäft var förundrad i den nya vikingabyn och såg sur ut. Hur skall han klara sig med alla dessa erfarna vikingar. Tiden gick och den unga pojken växte och blev en skaplig viking, som inte blir avskräckt av varken stora strider eller stora fester. På Halthors ansikte lyser ett leende och det goda humöret smittar av sig även på gästerna.

HUVUDRÄTTER

FRÅN ÖRTGÅRDEN

GRYTA AV PULLED BÖNOR FRÅN HELGAS BAKUGN VE, M

24,80 €

I en brödkopp serveras en tomatig gryta med pulled böna och linser, vid sidan morotshummus, puré av bönor, kvino-grönsakspaj samt rödbeta.

VALKYRIORNAS VITLUPINBIFFAR VE, M, G

22,80 €

Vitlupin-tempebiff gratinerad med vikingarnas örtkräm och rödbetshummus, eldlandssås, vikingarnas sköldpotatis och ugnsrotfrukter, tomatrelish olivsand

BREDVID BÅTEN

STORMSKÄRS HAVSLAX L, G

27,90 €

Havslax och marinerade havkräftstjärtar, sås av olika soppar och kantareller, kronärtskocka-potatissmör samt rödbeta.

KLIPPVÄGGENS GÖS L, G

25,20 €

Stekt gös med dillolja, gräddfilssås, palsternackarösti, kvino-grönsakspaj och inlagd fänkål

Enligt historieböckerna: Vikingarna åt vanligtvis två måltider, på förmiddagen några timmar efter att man börjat dagens arbete åt man gröt och på kvällen då dagens arbete var utfört åt man middag. Som matdryck hade man vatten, surmjölk eller öl. Årstidsväxlingarna firades med offerfester och då drack man öl. Var det frågan om något speciellt tillfälle, bjöd man ibland på mjöd, som var tillverkat av honung, malt, vatten och smaksatt med humle. De rikaste hade även vin som man hämtat från frankernas land. Runt väggarna i vikingahusen fanns bänkar där man satt på dagen och sov på natten. Då det var matdags lyfte man träskivor framför bänkarna och dukade med borddukar.

Gunhild Svallvåg Gunhild är salthandlarens dotter och därmed håller hon sin stuga påen läglig plats invid en bra rutt. Gunhild behärskar ölbryggeriets konst och odling av örter. Till sitt lynne är Gunhild ofta glad och trevlig och beskäftlig som alltid verkar ha många järn i elden. Inte upphör ju forsens drag heller så lätt. En gång såg man Gunhild också koka över då Tors åska fick ån att svämma över och förde Gunhilds ölkärl med sig… Så måste Gunhild tillverka nytt öl men smaksatte denna gång med timjan och så fick man ett kar med öl till Haralds bjudningar.

FRÅN DET EGNA FÄLTET

VINLANDS KALKONSALLAD LL, G

17,90 €

Stekt innerfilé av kalkon, grillad getost, fräsch sallad i äppel-fikonvinäger, marinerade grönsaker, kvino-grönsakabrunoise, rostade frön samt tomatrelish.

HÖNA FRÅN GETAHERDENS ELD LL, G

21,60 €

Saftigt grillad höna och getost samt olivsand, Vishetens vinsås, vikingarnas sköldpotatis, ugnsrotfrukter och tomatrelish.

FÅGELFÄNGARENS FÅNGST L, G

32,60 €

Vaktel, mör vinge av anka och stekt innerfilé av kalkon, drottningens bärsås, potatiskaka, ungsrotfrukter samt sylt av havtorn.

KALKON AV ERIKSDOTTER L, G

19,90 €

Stekt innerfilé av kalkon, sås av Vishetens vin, vikingarnas sköldpotatis, kvinogrönsakspaj och sylt av blåbär och lök.

BÄRSÄRKERNAS GRIS L, G

Ugnsstekt halsrev av gris och friterad bringa av gris, pepparrotsmousse, eldlandets sås, öl-vitlökspotatis, ugnsrotfrukter och sylt av blåbär och lök.

Normal 200 g ....................................................................................................................19,80 €

Stor 400 g ........................................................................................................................28,40 €

KAUKOMIELIS RÅDJURSPANNA L, G

26,20 €

Mör rådjursstek smord med vikingarnas örtpasta, rådjur-lingonkorv, friterad bringa av gris, tjär-pepparsås, gräddiga ostpotatis, ugnsrotfrukter samt tomatrelish.

Enligt historieböckerna: Vinland var namnet som vikingarna som anlänt från Grönland, gav till något av Nordamerikas områden. Området har troligen funnits på Kanadas östkust. Enligt den Grönlänningarnas saga , hittade en Leif Erikssons man, Tyrkir, vindruvor. På det nuvarande området där Kanada finns är det dock omöjligt och därför har man ofta gissat att namnet Vinlands etymoligiska namns skulle vara ”ängsmark”. Äldsta vittnesbördet om Vinlands upptäckt lämnar Adam av Bremen i sin bok Descriptio inslularum Aquilonisnoin från år 1075. De huvudsakliga källorna som vittnar om Vinlands saga är ändå två isländska sagor; Grönlännigarnas saga och Erik Rödes saga. De är nedskrivna ungefär 250 år efter händelserna de beskriver och man kan inte hålla dem för helt pålitliga. Trots allt är det säkert att vikingarna var i Nordamerika. År 1960 hittade arkeologer i New foundlands norra delar Lánse aux Meadows bevis på vikingarnas besök. Platsen utnämndes till UNESCOS världsarvslista år 1978. Platsens kuperade landskap har rekonstruerats som vikingarnas boplats såsom man antar att de sett ut. Denna koloni har ofta hållits för sagornas Vinland, men helt säker på saken är man inte.

Stine Bågskytte På den tiden då jag föddes var omständigheterna bedrövliga. Min far, Tappra Vicke, sköt kråkor för att livnära sig. En gång då han sköt träffade pilen inte den flygande kråkan utan återvände och träffade min far rakt i ögat. Det var inte bra. Som tur blev min far inte blind utan han började istället se allting dubbelt. Två kråkor med en pil, tänkte han. Synd bara, att han alltid siktade på fel kråka, och vi blev utan mat. Redan som litet barn lärde far mig sikta på flygande villebråd, och redan som treåring sköt jag de ”två kråkorna med en pil”. Jag var så skicklig att man i vikingakretsar började kalla mig för Stine Bågskytte. Jag har bevarat min skicklighet och fungerar här som specialiserad på att skaffa ekologiska kråkor till mat.

FRÅN LÄGERELDENS FLAMMA

ROBERT DJÄVULENS OXBIFF L, G

Skivad Black Angus petit tender, relish av chili och saltgurka, sås av Vishetens Vin, vikingarnas sköldpotatis och ugnsrotfrukter.

Normal 150 g ..........................................................................................................26,90 €

Stor 300 g ..............................................................................................................36,60 €

PEPPARBIFF FRÅN BYSANTERNAS HOV L, G

Innerfilé av oxe panerad med äppel-parmesanmousse, enstjärning pepparsås, potatiskaka och ugnsrotfrukter samt lufttorkade flarn av griskassler.

Normal 150 g ..........................................................................................................35,20 €

Stor 300 g ..............................................................................................................52,200 €

AIFURS NACKE AV LAMM L

23,60 €

Haralds klassiker: Nacke av lamm som länge och väl har kokat därtill mos av kronärtskocka och potatis, rostade rotfrukter, tjärade lingon, skärgårdslimpa samt pepparrotsmousse.

ÄLGSKRIKARENS SKAV L

24,80 €

Mör älgskav serverad ur en brödkopp med relish av chili och saltgurka samt kronärtskocka-potatissmör, tjärade lingon och rödbetor.

FJÄLLKLYFTANS REN G

39,80 €

Mör innerfilé av ren och grillat renhjärta, drottningens bärsås, potatiskaka, rödbeta, varm kaffeost samt havtornssylt

Enligt historieböckerna: Väringagardet, eller – Väringalidet var Bysanskejsarens privata livvakter och bestod av vikingar. Gardet fick sin början under kejsare Basileios II tid (regerade 976-1025) när Kiovs furste Vladimir den Store skickade 6000 man åt Basileios för att hjälpa till vid striden mot upprorsmakaren Bardas Fokastava. Väringarna hade stridit i Bysans trupper redan tidigare men år 988 grundade man för första gången en elitenhet som hela tiden var med kejsaren. Gardets män fick fort rykte om sig att vara modiga och nådlöst trogna soldater. Gardet bestod till en början enbart av ruser men snart kom även andra skandinaver med som norrmän, svenska och islänningar. Gardet var känt för sin stora alkoholförbrukning och på grund av deras långskaftade yxor började man i krönikorna kalla dem för ”yxbärande soldater”.

Helga Älgskrikaren Som liten vikingaflicka hade Helga varit i skogen och plockat bär i sin stora korg utan att desto mera se sig omkring utan koncentrerade sig enbart på sitt eget görande. I korgen hade hon redan massor av blåbär och Helga tänkte snart styra sin kos hemåt för att tillreda en läcker blåbärspaj åt klanen. Men hur var det möjligt att en så liten flicka inte såg ett så stort djur förrän hon stod rakt framför det. Den stora älgen var liggande och i djup sömn. Älgen hade inte hört Helga, må det vara så att hon rört sig så tyst. Helga blev rädd för det stora djuret och började skrika rätt ut, varav älgen igen blev rädd. Älgen började springa före alla benen ens bar, och sprang rakt in i en stadig tall. Älgens färd fortsatte inte efter det, då nacken bröts och älgen föll på plats och ställe. Så Helga hade mycket att berätta då hon kom hem, så att männen kunde hämta älgen vid den stora tallens rot. Efter det har Helga kallats för älgskrikaren.

RUSFURSTENS SVÄRD MED VILT L, G

Tillreds för en person .............................................................................................42,90 €

Tillreds för två eller flera personer .........................................................................41,90 €/pers

På ett svärd träs stekt innerfilé av ren, vaktel, övermogen rådjursstek, korv av rådjur och lingon, paprika och zucchini. Bredvid svärden serveras sås av soppar och kantareller samt drottningens bärsås, vikingarnas sköldpotatis, gräddiga ostpotatis, ugnsrotfrukter och sylt av blåbär och lök.

THORS SKÖLD L, G

33,90 €/pers

(tillreds för minst två personer) På en sköld serveras mör nacke av lamm, stekt innerfilé av kalkon, korv av rådjur och lingon, eldlandets sås samt tjär-senapssås, vikingarnas sköldpotatis, gräddiga ostpotatis, ugnsrotfrukter samt pepparrotsmousse.

ODINS SKÖLD L, G

37,90 €/pers

(tillreds för minst två personer) På en sköld serveras skivad Black Angus-oxe petit tender, övermogen stek av rådjur, mör vinge av anka, enstjärnig pepparsås och drottningens sås, vikingarnas sköldpotatis, gräddig ostpotatis, ugnsgrönsaker och mousse av rökt hästkött.

Enligt historieböckerna: Rurik, rusernas furste (ca 830-ca 879) var en halvt legendarisk varjag, som enligt sagorna erövrade den finska befolkningen kring östersjöområdet år 862 och grundade Novgorod. Ruserna var vikingar som rörde, delvis också bodde och idkade handel i forna Ryssland. Ruriks namn betyder ”berömd ledare”. Om Ruriks väg till makten berättar Nestors krönika från 1100-talet. Enligt den vägrade finsk-ugriska och slaviska stammar betala skatt, fördrev varjagerna och började regera över sig själva. Stammarna drevs till att kriga mot varandra och beslöt sig för att be Rurik och hans bröder för att hålla ordningen.

Enligt Harald: Haralds läckra glassar tillverkas av Suomen jäätelö, som använder sig enbart av Suomenkarjas mjölk. Mjölk från ursprungsrasens kor passar på allra bästa sätt för att tillverka glass eftersom Suomenkarjas mjölk är naturligt fetare och rikligare på äggviteämnen. Dessa egenskaper behövs för att tillveraka den bästa möjliga glassen då man strävar efter att få ett så läckert slutresultat som möjligt. Inga essanser används i glasserna, liksom inte heller färgämnen. Alla råvaror som används är de bästa möjliga av sin art.

EFTERRÄTTER

HUVUDRÄTTER

FREJAS EFTERRÄTTSSKÖLD (tillreds för minst två personer)

17,90 €/person

På en sköld serveras chokladkaka som smälter i munnen garnerad med blåbärsmousse, frasiga plättar, jordgubbssås skyr-vitchokladmousse smaksatt med tranbär, kaffeost, lakritsmousse, äppel-karamellsylt, marinerade hjortron, hjortronglass, granglass samt hallon-salmiaksorbet.

HARALDS TJÄRADE L

8,90 €

Haralds kända tjärglass, havtornssylt, torkade hallon, honungsrostade smulor av skärgårdslimpa.

IRISKA FRÖKENS CHOKLADKAKA L, G

10,20 €

Chokladkaka som smälter i munnen garnerad med blåbärsmousse, karamelliserade pekannötter och torkade hallon, vitchokladsnö och hallonsås.

IONAS HÄRLIGA LAKRITSMOUSSE VE, M, G

10,70 €

Lakritsmousse, hallon-salmiaksorbet, maräng med smak av lakrits samt torkade hallon och hallonsås.

RURIKS PLÄTTAR

10,20 €

Frasiga plättar, skyr-vitchokladmousse smaksatt med tranbär, mjölkglass, äppelkaramellsylt och jordgubbssås.

POHJOLAHUSMORS KAFFEOST G

8,90 €

Kanel-sockrad varm kaffeost med marinerade hjortron och hjortronglass.

Enligt historieböckerna: De norska vikingarnas första erövringsfärd var till Lambays ö vid Dublins kust år 795. De tidiga vikingarnas erövringsfärder var korta och små. De fick trots allt slut på den Irländska kristliga kulturens blomstringstid och irländarna började ett 200 år långt sporadiskt krig mot vikingarna, som rånade kloster och städer i hela Irland.

Sven Sparlåga Sven stod med en död ekorre i handen och frös och var hungrig. Han skulle behöva eld och kom då på att han hade elddonen med sig. Han satte högra handen i fickan och tog elddonen i handen. Sedan satte han vänstra handen i fickan och tog även i den ett elddon. Han kände stor hunger och köld och slog därför de båda elddonen hårt mot varandra. Ett gällt skrik hördes över hela Tavastland då han kom ihåg att han i båda byxfickorna hade stora hål. Smärtans tårar rann ner för hans kinder då han bestämde sig för att inte i fortsättningen mera göra upp eld och därefter blev hans namn Sven Sparlåga.

JELLINGS EFTERRÄTTSPÄRTA

13,90 €

På en pärta serveras chokladkaka som smälter i munnen garnerad med blåbärsmousse, skyr-vitchokladmousse smaksatt med tranbär, granglass, frasig plätt jordgubbssylt och äppel-karamellsylt.

ISAS GLASSAR G

Isas glassläckerheter att välja mellan: Hjortronglass, mjölkglass eller granglass Tjärglass, vaniljglass, L Chokladglass, hallon-salmiaksorbet M Med glassen kan du välja: Karamell-äppelsylt, marinerade hjortron, havtornssylt, hallonsås, jordgubbssås eller kinuskisås

1 boll........................................................................................................................4,20 €

2 bollar ....................................................................................................................6,80 €

Åsa Egendomlig Åsa är den skicklige vikingahövdingens fru som bor vid havet i närheten av Fensalier. Hon är en fredsälskande dagdrömmare som störs av om man böjar strida i byn. Då kommer hennes egendomliga sida fram. Normalt kan Åsa nog behärska sig och sin egendomlighet. Åsa drar sig ofta tillbaka i sin egen vrå som befinner sig under jorden, med tanke på de egna byborna och byns gäster. Byns nyckelknippe bär hon i bältet runt sin midja då hennes make är på färder. Åsa är synsk, känner på sig nuvarande och kommande händelser och därför kommer ofta de andra byarnas hövdingar för att be om råd och profetior av henne och man tror på hennes ord.

Största delen av våra rätter kan skräddarsys till glutenfria och laktosfria! Kontakta personalen och berätta om du har någon matallergi.

Vi förbehåller oss rätten till prisändringar.