Menus in

À la carte


Lycklig den som av bordets gåvor får njuta, lycklig även den som får åt andra bjuda.

På Harald möts dessa lyckliga på fest, där stämning helt unik är som gäst.

L (laktosfri)
LL (låglaktos)
G (glutenfri)
M (Mjölkfri)
VE (vegan)

Kliv in i smakernas by!

Ladda ner menyn som PDF

FÖRRÄTTER

SALLAD FRÅN DE GRÖNSKANDE ÖARNA

6,80 €

Fräsch sallad i citronvinäger, marinerade grönsaker, tomatrelish och qvino-lins-blomkålsbrunoise samt rostat spelt-rödbetsbröd.

SALONIEMI GÅRDS OSTSALLAD

7,90 €

Nässelgouda från Saloniemi gård, fräsch sallad i citronvinäger, marinerade grönsaker, tomatrelish och qvino-lins-blomkålsbrunoise samt rostat spelt-rödbetsbröd.

ASTRIDS FÖRRÄTTSBRÖD

6,90 €

Hummus av rökt paprika och rödbeta, granskottsolja samt rostat spelt-rödbetsbröd.

SKOGSFARARENS SOPPA PÅ SOPPAR OCH KANTARELL

Gräddig soppa på soppar och kantarell garnerad med granskottsolja samt spelt-rödbetsbröd och kärnat smör.

TILL FÖRRÄTT..............................................................................................................9,90 €

STÖRRE PORTION ......................................................................................................12,80 €

FORSRÄNNARENS RENSOPPA

Adlad ostsoppa med riven bog av ren och rostad jordärtskocka serveras med maltbröd och kärnat smör.

TILL FÖRRÄTT..............................................................................................................11,20 €

STÖRRE PORTION ......................................................................................................14,80 €

SAMELANDETS FÖRRÄTTSSTEN

12,80 €

På en skiffersten serveras kallrökt lax från Kemiälv, tjärströmming, rökt braxen, björnsalami, varmrökt renlever, saltkött av älg, mousse av oxbröst och maltbröd samt örtpistougurka.

Enligt historieböckerna: Vikingarnas kor var små och deras mjölkproduktion avtog tidigt på höstarna. Av mjölken tillreddes ost, som höll sig längre än mjölken.Ostarna var vikingarnas lyxmat. Ju mera och ju flera sorter ost man bjöd åt gästerna desto rikare och gästvänligare ansågs huset vara. Färskostarna smaksattes med örter och vasslan användes som dryck. Torkade och stekta ostar var till vintern och dem åt man speciellt vi jultider.

Kemiälvs lax Den kallrökta laxen röks långsamt i enrislådor och den får sin glödande färg från norrskenen, så berättas det. Förr i tiden förde laxen med sig välstånd och höll hungern på avstånd. Fast säden växte dåligt så kom det ändå alltid lax. Laxen och laxfisket förde delvis med sig att områdets jordbruk utvecklades. Om vårsådden och laxfiske inföll samtidigt prioriterades laxfisket. Det fanns lax i överflöd och det berättas att det i Kemi i arbetsavtalen stod skrivet att det inte får serveras lax till middag varje dag. Laxen konserverades genom att saltas ända fram till 1950-talet. Fram till 1800-talets slut saltades laxen i stora, ca 300–400 kg, trätunnor. Före man saltade dem rensade man dem och skar dem itu och för att köttet skulle bevara sin fina röda färg, penslade man fileérna med salpeterlösning.

KEJSARENS FISKPÄRTA

12,90 €

På en pärta serveras kallrökt lax från Kemiälv, sillkaviar, rökt braxen, sallad i kejsarens sås, örtpistougurka, tomatrelish och maltbröd.

ASGÅRDIS FÖRRÄTTSSKÖLD

14,80 €/pers

FÖR TVÅ PERSONER....................29,60€

Från en sköld serveras kallrökt lax från Kemiälv, rökt braxen, tjärad strömming, sillkaviar, björnsalami, varmrökt renlever, saltkött av älg, mousse av oxbröst, sallad i kejsarens sås, örtpistougurka, tomatrelish, nässelgouda från Saloniemi gård, svartvinbärssylt, spelt-rödbetsbröd samt maltbröd.

Enligt historieböckerna: Villebråd (ex björn, älg, hjort) förde med sig omväxling till matbordet. Först på medeltiden blev skogarna och villebråden i någons ägo så att bara kungen och adeln fick jaga på utvalda platser. På vikingatiden var skogarna alla människors jaktmarker. Vikingarna åt mycket kött: nötkött, gris, lamm och get. Djuren slaktades vanligtvis på hösten för stora högtider som t ex julen (ursprungligen en hednisk jule-högtid på midvintern) slaktade man djuren separat. Köttet saltades, torkades eller röktes. Hästköttet hackades och stektes så att det blev som en köttmassa som idag skulle likna kebabkött, dock utan eldiga kryddor. På Island åt vikingarna även säl- och valkött.

Blålupinens tillverkare Jalotofu Den naturliga, inhemska växtproteinens pionjär. Den inhemsk blålupinen påverkar Jalotofus handgjorda lupintempe med en lite sötare smak. I dess böna finns upp till över 30 % protein, mycket fiber och endast lite stärkelse, så även storätarens hunger borde hållas i balans eftersom den håller ätaren mätt en lång tid. Tempe är fermenterad mat som tillreds av sojabönor då den tillreds enligt traditionen. Tillredning av tempe härstammar från Indonesien och Sydost-Asien. I västvärlden tillreds tempe också av ärter och söta lupiner. Tempe skiljer sig från tofu både i näringsvärdena och smaken, eftersom fermenteringsprocessen och användandet av hela bönor gör att det innehåller mera protein, fiber och vitaminer samt en fastare konsistens och en starkare, lite nötig smak.

HUVUDRÄTTER

FRÅN ÖRTGÅRDEN

JARLS JACKFRUKTSGRYTA

19,80 €

Jackfrukts-grönsaksgryta som länge sjudit till en smaklig gryta, palsternacka-potatissmör, ugnsrotfrukter, blåbärs-löksylt och rostad jordärtskocka.

VALKYRIORNAS LUPINTEMPE

22,90 €

Blålupnstempe penslad med vikingarnas örtsås och hummus av rökt paprika, eldslandets tomatsås, vikingarnas sköldpotatis samt qvino-lins-blomkålslåda.

BREDVID BÅTEN

KEMIÄLVS KEJSARSALLAD

17,90 €

Kallrökt lax från Kemiälv, fräsch sallad i citronvinäger, qvino-linsblomkålsbrunoise, marinerade grönsaker, örtpistougurkor, tomatrelish, kokt ägg, kejsarens sås och maltbrödstickor stekta i smör.

ÄDELSLÄKTENS GÖS

25,60 €

Gös stekt i smör, dill-gräddfilssås, palsternacka-potatissmör, rödbeta i grädde och rostad jordärtskocka.

Enligt historieböckerna: Vikingarna åt ärter, bönor och lök. Att odla kål lärde sig vikingarna av engelsmännen. Man åt inte hemskt mycket rotfrukter. Fisk åt man däremot mycket , samt kött. Speciellt mycket åt man gravad fisk. Att grava var nästan det ända sättet att få fisken att hålla sig. Den färska fisken stektes, röktes och koktes. Olika bröd och gröt gjordes av vete, råg, havre och korn. Vetebröd var dyrt och de rikas delikatess.

Kustavin savipaja och Mainio Savipaja Kustavin Savipaja Oy är ett familjeföretag – ett krukmakeri i skärgården som redan 1975 har tillverkat hela produktioner helt förhand. Krukmakeriets grundkollektion är Aija Paateros verk men i dagens kollektioner ser man inflytande från hela personalens yrkesskicklighet och tiotals år av samarbete och kunnande. Som grund för allting är en omfattande och fungerande brukskeramikkollektion, varav var och en kan välja sin favorit. Dessutom hör det också en stor mängd prydnadsföremål till kollektionen. Mainiosavi är ett krukmakeri som tillverkar som hantverk olika högklassiga bruks- och prydnadsföremål. Mainiosavi finns i Puuppola i Jyväskylä sen 1998. Alla föremål tillverkas av stenmassa och bränns i 1260–1270 grader. De flesta produkterna framställs traditionsenligt genom att dreja.

FRÅN DET EGNA FÄLTET

KHAZARERNAS KYCKLING PÅ ETT SVÄRD

19,90 €

Kyckling penslad med barbarernas tjärsås, eldslandets tomatsås, baconpotatis, ugnsrotfrukter och blåbärs-löksylt.

KYCKLING FRÅN GETAHERDENS ELD

21,80 €

Saftigt grillad kyckling och getost samt örtpistou, Vishetens vinsås, vikingarnas sköldpotatis, ugnsrotfrukter och rabarbersylt.

RURIKS DALRIPA

28,60 €

Grillad dalripa, lingon-smörsås, svartrot-potatiskaka. Ugnsrotfrukter och svartvinbärssylt.

NORMANDERNAS GRIS

Rökt griskassler penslad med vikingarnas örtsås och friterad grisrevben, rosmarinsås, gräddiga ostpotatis, kokt lök, ugnsrotfrukter samt äppel-chilisylt.

NORMAL 200 g......................................19,90€

STOR 400 g.........................................29,90€

VIKINGASOLDATERNAS TALKOPANNA

Ugnsstekt halsrev av gris och friterad bringa av gris, pepparrotsmousse, eldlandets sås, öl-vitlökspotatis, ugnsrotfrukter och sylt av blåbär och lök.

Normal 200 g ....................................................................................................................19,80 €

Stor 400 g ........................................................................................................................28,40 €

VIKINGASOLDATERNAS TALKOPANNA

21,70 €

Oxbröst penslat med barbarernas tjärsås, grynkorv av ren, friterade grisrevben, enstjärnig pepparsås, gräddiga ostpotatis, rödbeta i grädde med svartvinbärssylt.

Enligt historieböckerna: Under vikingatiden åt man med kniv och sked. Man hade inga gafflar eftersom dessauppfanns först senare. Drycken serverades från koppar gjorda av trä. De rika drack ur silverkoppar eller till och med ur dricksglas. Maten serverades från stora skålar eller fat. Dryckeshorn användes enbart under festligheter. De hade ingen fot, så man måste dricka ur hornen på en gång.

Ulf Svartskägg Ulf Svartskägg, restaurang Haralds proviantchef. Uppvuxen i det mörka norr och som ser stjärnorna klarare än soppomrörarna från söder. Att kunna läsa av stjärnorna var en viktig färdighet för vikingarna under de långa resorna till havs. Namnet Ulf har han ärvt av de isländska vikingarna och namnet betyder varg (ulfr) och Svartskägg kommer från en förfader långt borta i Karibien, kapten Svartskägg. Piraternas häftiga blod strömmar i venerna och utseendet är också av samma kaliber. Det har ju inte varit till skada under de otaliga rövarstråken runt jorden där han samlat på sig kokkonstens hemligheter som han nu utnyttjar runt vikingarnas grytor. Vargnamnet berättar om en man som går sina egna vägar, som en ensamvarg.

FRÅN LÄGERELDENS FLAMMA

SVARTSKÄGGS OXBIFF

Skivad Black Angus petite tender och mousse av oxbröst, sås av Vishetens Vin, vikingarnas sköldpotatis samt ugnsrotfrukter.

Normal 150 g ..........................................................................................................26,90 €

Stor 300 g ..............................................................................................................37,60 €

PEPPARBIFF FRÅN BYSANTERNAS HOV

Ox inre filé gratinerad med pepparsenap, enstjärnig pepparsås och svartrots-potatiskaka och ugnsrotfrukter och frasiga baconflarn.

Normal 150 g ..........................................................................................................35,90 €

Stor 300 g ..............................................................................................................53,80 €

AIFURS NACKE AV LAMM

23,80 €

Haralds klassiker från urminnes tider: Nacke av lamm som länge och väl har sjudit och därtill palsternacka-potatissmör, ugnsrotfrukter, tjärade lingon, spelt-rödbetsbröd med örtpistou.

LÄDERBYXANS ÄLGPANNA

23,70 €

Entrecote av älg som länge sjudit, älgkorv, lingon-smörsås, baconpotatis, ugnsrotfrukter, kokt lök och tomatrelish.

REN FRÅN DE BLÅSIGA FJÄLLEN

34,80 €

Mör inre filé av ren och mör renbog, sås av soppar och kantarell, svartrots-potatiskaka, ugnsrotfrukter, varm brödost samt tjärade lingon.

Enligt historieböckerna: Väringagardet, eller – Väringalidet var Bysanskejsarens privata livvakter och bestod av vikingar. Gardet fick sin början under kejsare Basileios II tid (regerade 976–1025) när Kiovs furste Vladimir den Store skickade 6000 man åt Basileios för att hjälpa till vid striden mot upprorsmakaren Bardas Fokastava. Väringarna hade stridit i Bysans trupper redan tidigare men år 988 grundade man för första gången en elitenhet som hela tiden var med kejsaren. Gardets män fick fort rykte om sig att vara modiga och nådlöst trogna soldater. Gardet bestod till en början enbart av ruser men snart kom även andra skandinaver med som norrmän, svenska och islänningar. Gardet var känt för sin stora alkoholförbrukning och på grund av deras långskaftade yxor började man i krönikorna kalla dem för ”yxbärande soldater”.

Vikingarnas världar De forna Skandinavernas världsbild bestod av en krigisk gudinnetro enligt vilken världsalltet delades i bland annat gudarnas dva asarnas värld Asgård och människornas värld Midgård. Världsträdet (Yggdrasil, Mirameir) var enligt fornskandinavernas tro ett jättelikt träd, som sammanflätade alla nio världar i universum. Det antas ha varit antingen ett askträd eller en idegran, varav Eddan stöder den senare på grund av dess eviga grönska. Alkoholen var Yggdradils sav och att dricka av det ansågs vara till och med en helig ritual. Världsträdet är ett mytiskt träd som binder samman himmel och jord och bär upp himmelen. Världsträdet finns mitt i världen. Det är en sorts världspelare.

MIMERS SVÄRD MED VILT

FÖR EN PERSON .............................................................................................39,70 €

FÖR TVÅ PERSONER ......................................................................................77,80 €

På ett svärd träs stekt inre filé av ren, entrecote av älg som länge sjudit, bröstbit av dalripa, älgkorv samt paprika och zucchini. Vid sidan av svärdet serveras sås av olika soppar och kantarell, lingon-smörsås, vikingarnas sköldpotatis, gräddig ostpotatis, rödbeta i grädde samt svartvinbärssylt.

MIDGÅRDS SKÖLD

33,90 €/ person

FÖR TVÅ PERSONER...........................67,80€

På en sköld serveras oxbröst penslad med vikingarnas örtsås, mör nacke av lamm och kyckling smaksatt med barbarernas tjärsås, enstjärnig pepparsås och sås av Vishetens vin, vikingarnas sköldpotatis, gräddiga ostpotatis, ugnsrotfrukter samt mousse av oxbröst.

VANAHEIMS SKÖLD

38,60 €/ person

FÖR TVÅ PERSONER.............................77,20€

På en sköld serveras skivad Black Angus petit tender, entrecote av älg som länge sjudit, mör bog av ren och grynkorv av ren samt sås av olika soppar och kantarell, rosmarinsås, vikingarnas sköldpotatis, gräddiga ostpotatis, ugnsrotfrukter och tjärade lingon.

Enligt historieböckerna: Världsalltet är indelat i nio världar dvs riken. Asgård är asarnas gudasläkters hem. Där finns gudarnas hus och hallar samt Urds heliga källa. Vanaheim är en annan gudasläkts, vanernas, hem. I Alfheim bor ljusalverna som vanen Frej härskar över. Midgård är människornas värld och finns mitt i skapelsen. Muspelheim är eldens och kaosets rike, som fanns redan i tidernas begynnelse. Där härskar demonen Surt och hans eldjättar. Jotunheim är jättarnas, gudarnas och människornas fienders hem. I Jotunheim finns Mimers brunn, Järnvedens skog och Utgårds fästning. Svartalfheim är en del av underjorden och där bor dvärgarna. Helheim är mörkt likt en gravplats för döda där Hel härskar. Nifelheim är den understa världen av alla: den eviga kylans och mörkrets plats där draken Nidhögg och andra drakar pinar de allra syndigaste.

Suomen jäätelö (Finlands glass) Haralds läckra glassar tillverkas av Suomen jäätelö, som använder mjölk enbart från Suomenkarja (finsk nötkreatur). Den ursprungliga rasens mjölk passar på bästa möjliga sätt för att framställa glass eftersom rasens mjölk naturligt är fetare och innehåller mera äggviteämnen. Dessa egenskaper behövs för att få den bästa möjliga glassen, då man strävar efter det mest läckra resultatet. I glasserna används inga essenser och inte heller konstgjorda färgämnen. Alla ingredienser är de bästa möjliga.

EFTERRÄTTER

HUVUDRÄTTER

PIGAFLICKANS EFTERRÄTTSPÄRTA

15,90 €/person

GLUTENFRI +1 €

Från en pärta serveras chokladkaka som smälter i munnen garnerad med päronmousse, vid sidan en frasig plätt med hallonsås, barkglass, smultronmousse samt ugnsäppelsylt.

HARALDS TJÄRADE

8,90 €

Haralds kända tjärglass, nougat-kinuskisås, mandel- och havreflarn och torkade björnbär.

FREJAS CHOKLADKAKA

9,90 €

Chokladkaka som smälter i munnen garnerad med päronmousse, joghurtsflarn och torkade björnbär samt hallonsås.

SIGRIDS SALMIAKMOUSSE

10,80 €

Salmiakmousse, citron-salmiaksorbet och lakritssmakande maräng samt lakritssås och torkade björnbär.

REVALS PLÄTTAR

10,20 €

GLUTENFRI + 2 €

Spröda plättar med hallonsås, kardemummaglass, smultronmousse samt blåbärssylt.

POHJOLAHUSMORS KAFFEOST

8,90 €

Kanel-sockrad varm kaffeost med ugnsäppelsylt och honungsflisor och barkglass.

BESTLAS GLASS

Isjättarnas glassdelikatesser, välj din favorit bland följande:
Tjärglass, barkglass, kardemummaglass, vaniljglass
Chokladglass, citron-salmiaksorbet
På glassen: Ugnsäppelsylt, blåbärssylt, hallonsås, nougat-kinuskisås, lakritssås

1 BOLL........................4,20€

2 BOLLAR..................6,80€

ISAS GLASSAR G

Isas glassläckerheter att välja mellan: Hjortronglass, mjölkglass eller granglass Tjärglass, vaniljglass, L Chokladglass, hallon-salmiaksorbet M Med glassen kan du välja: Karamell-äppelsylt, marinerade hjortron, havtornssylt, hallonsås, jordgubbssås eller kinuskisås

1 boll........................................................................................................................4,20 €

2 bollar ....................................................................................................................6,80 €

Enligt historieböckerna: Inre bark av tall användes förr som tillägg vid bland annat bakning, då det var ont om mjöl. Tallen måste vara minst femtio år gammal och helst slät och utan kvistar. Tallens floem lossnar bäst på dem så kallade floemtiden dvs i slutet av maj till början av juli. Innan man maler barken måste man behandla barklinorna. Man rostar eller kokar de skadliga ämnena bort (parkämnen, harts, vax, terpe, ligning). Av barken gör man barkmjöl som vid bakning kan ersätta en del av rågmjölet. I Finland har man ätit barkbröd under nödår då det varit brist på mat. Särskilt under 1960-talet, under hungersnöden på 1860-talet och senast under inbördeskriget 1918.

Rollo Gångare Rollo Gångare reste ofta till Paris för att ”njuta av läckerheter” det vill säga plundra. Han började så skarp gilla Paris smaker att han inte mera vill tillbaka till nordens köld och för att bita i de frysta lingonen så han övertalade kungen i Frankrike att skänka honom ett landområde mot att han skulle hålla borta de andra vikingarna som kom för att plundra Paris. Rollo växte och blev enorm av alla läckerheter och det fanns inte en häst i hela riket som orkade bära honom därför måste han alltid gå från en plats till en annan.

HEIMS EFTERRÄTTSSKÖLD
(tillreds för minst två personer)

17,90 €/ person

FÖR TVÅ PERSONER...............................35,80€
GLUTENFRI + 1 € / person

På en sköld serveras chokladkaka som smälter i munnen garnerad med päronmousse, vid sidan frasiga plättar med hallonsås, kanelsockrad brödost, smultronmousse, salmiakmousse, ugnsäppelsylt, blåbärssylt, tjär- och barkglass samt citron-salmiaksorbet.

HELGAS PLÄTTFEST
GLUTENFRI +1 € / PLÄTT

22,60 €

Fem frasiga plättar, smultronmousse, hallonsås, ugnsäppelsylt och tre bollar kardemummaglass.

DE TRE NORNAS GLASS

9,90 €

Kardemummaglass, barkglass och citron-salmiaksorbet.

Efterrätter på vikingatiden Då sötsuget slog till åt man nötter och honung men också mandlar, fikon, dadlar och äppel som man hämtat från fjärran länder. Man åt även vilda bär, det vill säga blåbär och jordgubbar.