Menus in

À la carte


Lycklig den som av bordets gåvor får njuta, lycklig även den som får åt andra bjuda.

På Harald möts dessa lyckliga på fest, där stämning helt unik är som gäst.

Största delen av våra rätter kan göras glutenfria och laktosfria! Kontakta personalen och berätta om du har någon matallergi

L (laktosfri)
LL (låglaktos)
G (glutenfri)
M (Mjölkfri)
VE (vegan)

Kliv in i smakernas by!

FÖRRÄTTER

Grönskande landets sallad VE, M

6,80 €

Fräsch sallad i olivolja, basilikamarinerade bönor, inlagd fänkålsgurka, körsbärstomat-löksallad, havre och rostade hampafrön och rieskabröd av korn.

Med grönskande landets sallad kan du välja följande tillägg:

Finskgetens vetaost från Saloniemi gård (L).....8,60€
Sockersaltad havslax (M).........7,90€
Grillad broiler (M).....................7,60€

Ahtis fiskdelikatess L

9,90 €

Sockersaltad havslax samt kräftskagen och rieskabröd av korn med grönsakslandets grönsaker, körsbärstomat-löksallad samt squashpuré.

Skalds förrättssten L

12,90 €

På en skiffersten serveras: Terrin på kokt fisk, mousse av rökt mört, tjärströmming, björnsalami, rökt anka, lufttorkad skinka samt inlagd fänkålsgurka, skärgårdslimpa samt squashpuré.

Bifrosts förrättssköld L (tillreds för minst två personer)

14,80 €/person
29,60 € För två personer

På en pärta serveras lufttorkad skinka, björnsalami och rökt anka, tjärströmming, sockersaltad havslax och terrin på kokt fisk. Därtill serveras fräsch sallad i olivolja, basilikamarinerade bönor, inlagd fänkålsgurka, körsbärstomat-löksallad, rostade hampafrön och havre samt Herkkujuustolas ölost. Maltlimpa, rieskabröd av korn, rökt ren- och rökt mört mousse samt lappländsk sylt av svedjeodlad rova och tranbär.

HUVUDRÄTTER

Mielikkis bättre sallad L

Fräsch sallad i olivolja, basilikamarinerade bönor, inlagd fänkålsgurka, körsbärstomat-löksallad havre, rostade hampafrön och rieskabröd av korn.

Välj ett tillägg:

Finskgetens vetaost från Saloniemi gård..........19,90€
Grillad broiler.............................16,80€
Sockersaltad havslax..................17,60€

Grönsakssvärd från Klostrets trädgård VE, M

19,60 €

Kikärtsbiffar garnerade med rödbetssirap trätt på ett svärd, örthavregratäng, varm kålrabbisallad, eldlandets hallon-rosmarinsås och rostade hampafrön.

Njord Havsgångarnes fiskefångst L, G

23,20 €

Stekt lax och kräftskagen, jordärtskocka-potatispuré, varm kålrabbisallad och inlagd fänkålsgurka.

Broiler från Kuttutila gård L, G

21,80 €

Saftigt grillat broilerbröst och vetaost från Saloniemis gård, vikingarnas sköldpotatis, stekta rotfrukter och sås av vishetens vin och lappländsk sylt av svedjeodlad rova och tranbär.

Ölbryggarebs Bbq-Burger L

18,50 € Glutenfri +2€

Mellan en potatissemla plockas en 180g Black Angus nötbiff, Herkkujuustolas ölost, fräsch sallad och rysselands saltgurka, inlagd fänkålsgurka samt husets majonnäs och vikingarnas tjär-bbq-sås invid vikingarnas sköldpotatis.

Stekt anka på Emblas vis L

24,60 €

Stekt ankbröst, ört-havregratäng, varm kålrabbisallad och eldlandets hallon-rosmarinsås.

Rövarhövdingens gris G

Vikingarnas grisbog penslad med örtsås revben från rypsgris. Serveras tillsammans med gräddiga ostpotatis, stekta rotfrukter och mörk äppel-senapssås.

200g...............................................20,60€
400g...............................................27,40€

Granskogens talkopanna G

24,80 €

I en panna serveras ekrökt mör nötbog, revben från rypsgris och hjortkorv, gräddiga ostpotatis, stekta rotfrukter samt enstjärnig pepparsås och rysslandets saltgurka.

Vanernas oxbiff L, G

Black Angus-oxe petit tenderiä, senap-färskostmousse, vikingarnas sköldpotatis, stekta rotfrukter samt enstjärnig pepparsås.

150g......................................26,90€
300g......................................34,70€

Aifuris nacke av lamm L

25,80 €

Nacke av lamm som länge och väl har sjudit och därtill jordärtkocka-potatispuré, stekta rotfrukter samt tjärade lingon, rysslandets saltgurka och rieskabröd av korn.

Nordiska krigarens ren L, G

35,90 €

Mör inre filé av ren och stuvad renbog, mousse av rökt ren, jordärtskocka-potatispuré, rostade rotfrukter, drottningens bärsås samt lappländsk sylt av svedjeodlad rova och tranbär.

Valhallas sköld G (tillreds för minst 2 personer)

37,90 €/person
75,80 €/för två personer

Från en sköld serveras mör renbog, nacke av lamm och ankbröst, gräddiga ostpotatis och vikingarnas sköldpotatis, stekta rotfrukter samt enstjärnig pepparsås, senaps-färskostmousse och drottningens bärsås.

Järnsidas svärd G

39,80 €/person
78,90 €/för två personer

På ett svärd träs mör inre filé av ren, nöt petit tender, hjortkorv samt grisbog och med dem serveras gräddiga ostpotatis, vikingarnas sköldpotatis, varm kålrabbisallad, eldlandets hallon-rosmarinsås, mörk äppel-senapssås samt mousse av rökt ren.

EFTERRÄTTER

HUVUDRÄTTER

Jotunheims efterrättssköld (tillreds för minst två personer)

17,90 €/person
35,80 €/för två personer

För sötsaksbegäret serveras enbart det bästa: Saltkinuski chokladkaka, plättar med hallonsylt, surmjölkspudding med vitchoklad, Haralds praliner, kastanj-karamellglass, rabarbersorbet, änglamat, jordgubbsvaniljsylt, äppel-ingefärasylt samt chokladmousse.

Haralds tjärade L

9,10 €

Haralds tjärglass med säsongens bär, lönnsirap och kexsmulor.

Lagerthas Chokladkaka L, G

10,40 €

Saltkinuski chokladkaka, säsongens bär och hallonsylt.

Långsvärds surmjölkspudding

9,60 €

Mjuk surmjölkspudding med vitchoklad, äppel-ingefärasylt, säsongens bär och kexsmulor.

Lönnskogens chokladmousse VE, M, G (innehåller havre)

11,80 €

Chokladmousse och rabarbersorbet, säsongens bär och lönnsirap med vaniljmaräng.

Idun Evigtunge efterrättspärta L

15,90 €

Stekta plättar med hallonsås, saltkinuski chokladkaka, kastanje-karamellglass samt blåbärsmousse och säsongens bär.

Prästgårdens bättre plättar L

10,20 € glutenfri +2€

Stekta plättar med hallonsås, jordgubbs-vaniljsylt, änglagott och blåbärsmousse.

Plättkalas L (för större plätthunger 2-3 pers)

19,90 € glutenfri +5€

Stekta plättar med hallonsås, jordgubbs-vaniljsylt, änglagott och blåbärsmousse.

Isjättarnas glass:

Änglagott, kastanje-karamellglass, rabarbersorbet, tjärglass, mjölkfri chokladglass, vaniljglass

Hallonsås, jordgubbs-vaniljsås, lönnsirap, äppel-ingefärasylt

1 boll.......................................................................4,30€
2 boll.......................................................................6,90€

Något smått och gott till kaffet:

Haralds tjär-lakritspraliner ...............2,20€

Enligt historieböckerna: Inre bark av tall användes förr som tillägg vid bland annat bakning, då det var ont om mjöl. Tallen måste vara minst femtio år gammal och helst slät och utan kvistar. Tallens floem lossnar bäst på dem så kallade floemtiden dvs i slutet av maj till början av juli. Innan man maler barken måste man behandla barklinorna. Man rostar eller kokar de skadliga ämnena bort (parkämnen, harts, vax, terpe, ligning). Av barken gör man barkmjöl som vid bakning kan ersätta en del av rågmjölet. I Finland har man ätit barkbröd under nödår då det varit brist på mat. Särskilt under 1960-talet, under hungersnöden på 1860-talet och senast under inbördeskriget 1918.

Rollo Gångare Rollo Gångare reste ofta till Paris för att ”njuta av läckerheter” det vill säga plundra. Han började så skarp gilla Paris smaker att han inte mera vill tillbaka till nordens köld och för att bita i de frysta lingonen så han övertalade kungen i Frankrike att skänka honom ett landområde mot att han skulle hålla borta de andra vikingarna som kom för att plundra Paris. Rollo växte och blev enorm av alla läckerheter och det fanns inte en häst i hela riket som orkade bära honom därför måste han alltid gå från en plats till en annan.